İkamet Tezkeresi
( Oturma İzni )

Tüm Süreçler de yanındayız 10 yıllık tecrübemizle sektörde 500+ fazla bize güvenen mutlu müşterilerimize hizmet vermekten gurur duyuyoruz.

  • Home
  • İkamet Danışmanlığı

İKAMET TEZKERESİ

( OTURMA İZNİ ) NEDİR?

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre ikamet izni, Türkiye’de kalmak üzere verilen izin belgesini ifade etmektedir. Yetkili makamlar tarafından düzenlenen bu izin belgesi, yabancı vatandaşa ülkemizde belirli bir süreliğine ve belirli bir yerde ikamet etme hakkı sağlamaktadır. İkamet tezkeresi alan yabancı, sadece beyan edilen bu lokasyonda yaşamaya hak kazanır, yasal olarak çalışabilmesi mümkün değildir. Yasal çalışabilmesi için çalışma iznine başvuru yapması gerekmektedir.

Ülkemizin yabancı vatandaşlara tanımış olduğu vize veya vize muafiyetinin sürelerinden daha uzun süreli olarak Türkiye’de ikamet etmek istiyorsanız, oturma izni çıkartmak zorundasınız. Aksi halde sürenizin dolduğu gün Türkiye’yi terk etmeniz gerekmektedir.

Uygun şartları sağlayan yabancı vatandaşlar, ikamet tezkeresi başvurusunda bulunabilir ve Göç İdaresi tarafından belirlenen randevu tarihi ve yerinde, gerekli evraklar ile hazır bulunmalıdırlar.

Randevu yeri ve tarihi, mazeretli ya da mazeretsiz olarak değiştirilemez. Randevunuza gitmemeniz durumunda başvuruda bulunmadınız kabul edilir ve başvuru iptal edilir. Mazeretiniz olması durumunda ise ilgili memurlar ellerinden geldiğince yardımcı olacaktır, ancak yine de randevuda bulunmanız gerekmektedir.

KISA DÖNEM İKAMET İZNİ

Aşağıda belirtilen yabancılara kısa dönem ikamet izni verilebilir;

a) Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler
b) Türkiye’de taşınmaz malı bulunanlar
c) Ticari bağlantı veya iş kuracaklar
ç) Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar
d) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecekler
e) Turizm amaçlı kalacaklar
f) Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecekler

g) Adli veya idari makamların talep veya kararına bağlı olarak Türkiye’de kalması gerekenler
ğ) Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçenler
h) Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar
ı) Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacaklar
i) Türkiye’de yüksek öğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat edenler

Önemli Notlar:

  • Kısa dönem ikamet izni, her defasında en fazla birer yıllık sürelerle verilir.
  • Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar kapsamında verilen ikamet izinleri en fazla iki defa verilebilir.
  • Türkiye’de yüksek öğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat edenler kapsamında verilen ikamet izinleri, bir defaya mahsus olmak üzere en fazla bir yıl süreli verilebilir.

AİLE İKAMET İZNİ

  • Türk vatandaşı ile evli olan yabancıya, çalışma izni sahibi yabancının eşine ve 18 yaşından küçük çocuklarına, ayrıca anne ya da babası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 18 yaşından küçük çocuklara verilir.
  •  
  • Vatandaşı olduğu ülkenin hukukuna göre birden fazla eşiniz var ise, yalnızca resmi devlet nikahınız olan eşinize verilir. Ancak tüm çocuklar için aile ikamet izni alınması mümkündür.
  •  
  • Her başvuruda maksimum 2 yıl süreli oturma izni verilir. Ancak çalışma iznine bağlı olarak alınan aile ikamet izinleri, çalışma izninin süresini geçemez.
  •  
  • 18 yaşını doldurmamış çocuklar için alınan aile ikamet izinleri ile eğitim hayatı sürdürülebilir. Ayrıca eğitim amaçlı bir oturma izni alınması gerekmez.
  •  
  • En az 3 yıl aile ikamet izni alınması durumunda, 18 yaşını dolduran çocuk için kısa dönem ikamet iznine başvuru hakkı verilir.

ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ

Türkiye’de ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek yabancılara öğrenci ikamet izni verilir.

Öğrenci ikamet izni, öğrencinin anne ve babası ile diğer yakınlarına ikamet izni alma konusunda hiçbir hak sağlamaz.

Öğrenci ikamet izni süresi hiçbir zaman öğrenim süresini aşamaz. Eğitim sürecinin sona ermesi ile birlikte geçersiz olarak kabul edilir. Ancak eğitimini tamamlamış yabancı vatandaş için 1 yıllık kısa dönem oturma iznine başvuru hakkı tanınır.

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ

  • Türkiye’de kesintisiz olarak en az 8 yıl süre ile ikamet ya da çalışma izni ile kalmış olan, Göç İdaresi’nin ve kanunların koymuş olduğu şartları sağlayan yabancılara verilir.

    Mülteci, şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü sahiplerine, insani ikamet izni sahiplerine ve geçici koruma statüsündekilere uzun dönem oturma iznine geçiş hakkı tanınmaz.

    Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bu ikamet izni türlerinin ilk başvurularında ve uzatma başvurularında sizlere destek olmaktayız. İlk kontrollerinizin yapılabilmesi için sizden şu evrakları rica edeceğiz;

Yeni Bir Hayata Adım Atın:

Her Adımda Yanınızdayız: Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri

Yabancılar için İkamet ve vatandaşlıkta uzman ekibimize ulaşın.

x

Randevu Talebi