TÜRK VATANDAŞLIĞI
BAŞVURU YOLLARI VE ŞARTLARI NELERDİR?
Yetkili makam kararı ile genel yoldan ya da evlenme yoluyla Türk vatandaşlığına geçmek için başvurular yapılabilir.
GENEL YOLDAN VATANDAŞLIK BAŞVURU HAKKI KAZANMAK
1) Çalışma İzni
Türkiye’de 5 yıl boyunca çalışma izni alan yabancı vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için başvuru hakkı kazanır. Süreç 2 ile 2.5 yıl kadar sürmektedir, devlet kurumlarının yoğunluklarına göre bu süre kısalabilir ya da uzayabilir.
Bu 5 yıllık süre içerisinde yurt dışında geçirdiğiniz günlerin toplamı 365 günü geçmemelidir. Aksi halde başvurunuz kabul edilmez.
Çalışma izni öncesinde ya da arasında, öğrenci amaçlı oturma izni ya da aile oturma izni alınmış ise, bu izinler de toplam sürenin içerisine dahil edilir.
the growth of the company. For qualified candidates, we offer:
2) Tapulu Ev Üzerinden Alınan Oturma İzni
Türkiye’de kendinize ait tapulu eviniz üzerinden 5 yıl boyunca oturma izni almanız durumunda vatandaşlığa başvuru hakkı kazanabilirsiniz. Çalışma izninde olduğu gibi 365 gün kuralı ve aile ve öğrenci ikamet izni kuralları yine geçerlidir.
Çalışma izninden farklı olarak, geçiminizi sağladığınızı yani aylık bir geliriniz olduğunu ispat etmeniz gerekmektedir. Aylık gelir ispatı yapamıyorsanız, bir Türk vatandaşının size noter taahhütnamesi vermesi gerekir. (Turistik oturma izinlerinde T.C. vatandaşının verdiği noter taahhütnamesi ile aynı evraktır)
Süreç 2 ile 2.5 yıl kadar sürmektedir, devlet kurumlarının yoğunluklarına göre bu süre kısalabilir ya da uzayabilir.
Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile resmi evliliğiniz 3 yılı doldurduğu takdirde, vatandaşlığa başvuru için hak kazanırsınız.
Bu süreç içerisinde gün sayımı şartından muaf tutulursunuz, ancak başvuru sonuçlanana kadar aile ikamet izninizin olması gerekmektedir.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞINDAN AYRILMIŞ OLAN YABANCILARIN TEKRAR TÜRK VATANDAŞI OLMA SÜRECİ NEDİR?
Doğum ile Türk Vatandaşı olup, daha sonra başka bir devlet vatandaşlığına geçen yabancılar ve kendilerine bağlı olarak Türk Vatandaşlığını kaybeden çocukları, yeniden Türk Vatandaşlığına geçme başvurusunda bulunabilirler. Bu durumda olan yabancıların, Türkiye’de ikamet edip etmediğine bakılmaksızın başvuru hakları bulunmaktadır.
BAŞVURU YAPILDIKTAN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLER?
Türk Vatandaşlığına geçmek için yapılan başvuru ilk olarak İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yönlendirilir. Eğer dosyada sonradan fark edilen bir eksiklik var ise, tamamlanması sağlanır. Gerekli inceleme ve araştırmadan sonra talebi değerlendirerek olumlu veya olumsuz sonucu müracaat makamlarına gönderir. Başvuru sahipleri işlem aşamalarında SMS veya e-posta yoluyla bilgilendirilirler.
BAŞVURU SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOTLAR
1) Vatandaşlık başvurusu yapan her yabancının ad ve soyad seçme hakkı bulunmaktadır. Seçilen ad ve soyad Türk alfabesine uygun olmak zorundadır. Ayrıca T.C. vatandaşı ile evli kadınların soyadını, eşlerinin soyadı ile aynı yapmaları zorunludur. Başvuru sürecinde bu isim değişikliği bildirilmez ise, vatandaşlık kazanıldıktan sonra isim değişikliği dikkate alınmaz ve sürecin hukuken devam ettirilmesi gerekir.
2) Milli güvenlik ya da kamu düzeni gibi konularda engel yaratacak bir haliniz bulunmamalıdır.
3) Başvuru süresince ilgili kurumlara sunduğunuz belgelerin gerçek olması, herhangi bir hatalı ya da yanıltıcı bilgi bulunmaması gerekmektedir.
4) 18 yaşından küçük yabancı çocuklarınız, gerekli evraklar tamamlandığı takdirde sizin dosyanıza dahil olarak kendileri de Türk Vatandaşlığı kazanabilir. Ancak, vatandaşlık süreci sonuçlanan son ana kadar 18 yaşını aşmamış olmaları gerekmektedir. 18 yaşını aştıkları anda dahil edildikleri dosyadan çıkartılırlar.
5) Evliliklerini Türkiye’de yapan ancak kendi ülkesine bu evliliği bildirmeyen yabancıların, vatandaşlık sürecine başlamadan önce bu sorunu gidermeleri gerekir. Türkiye’de evli gözükürken kendi ülkelerinde bekar gözükmeleri, evraklar arasında uyuşmazlık yaratmaktadır ve bu sorunun giderilmesi zorunludur.
Yeni Bir Hayata Adım Atın:
Her Adımda Yanınızdayız: Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri
Yabancılar için İkamet ve vatandaşlıkta uzman ekibimize ulaşın.